5 X Miniseries voor maximaal kijkgenot

Vijf miniseries voor maximaal kijkgenot

Ik ben een fan van miniseries. Ze zijn to the point. Terwijl langlopende series het vaak moeten hebben van onnodige zijsprongen, langgerekte verhaallijnen en van de pot gerukte plottwists, hebben miniseries een eindpunt waar de makers je naartoe zuigen. The Cactus Lounge presenteert: vijf miniseries voor maximaal kijkgenot.

When they See Us (Netflix)

Deze vierdelige serie vertelt het verhaal van de ‘Central Park Five’, vijf tieners met een kleurtje die ten onrechte beschuldigd worden van de verkrachting van een jogster in Central Park, New York. De waargebeurde feiten dateren van 1989, maar zijn op vandaag nog steeds erg actueel. Regisseur Ava DuVernay schuwt de kritiek op de Amerikaanse politie en justitie niet. Maar DuVernay focust ook op het verhaal van de jongens, op hun verloren jeugd, op de effecten van een leven in gevangenschap op hun fysieke en mentale gezondheid. When They See Us is een grote aanrader: beklijvend, schrijnend en eerlijk. Naar het einde toe is er zelfs ruimte voor een poëtische toets én een straaltje hoop. Na afloop van de serie kan je nog kijken naar When They See Us Now waarin Oprah Winfrey de regisseur, cast en de vijf vrijgesproken mannen interviewt. 

Band of Brothers (HBO)

Band of Brothers is een tiendelige HBO-miniserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een coproductie van grootheden Steven Spielberg en Tom Hanks. Je volgt Easy Company op verschillende cruciale momenten in de nadagen van de oorlog. In de serie beleef je de oorlog echt van binnenuit, samen met de soldaten aan het front. Er zijn wel héél veel personages, en dat is vooral tijdens de eerste afleveringen erg verwarrend. De oorlogsscènes zijn zeer realistisch en sensationeel in beeld gebracht, het is duidelijk dat het hier gaat om één van de duurste producties ooit. Bovendien zijn de acteurs uitstekend gecast, met belangrijke rollen voor onder meer Damian Lewis en David Schwimmer.

Unorthodox (Netflix)

In Unorthodox volg je de negentienjarige Esther (‘Esty’) Shapiro (Shira Haas) die opgroeit in Williamsburg in een gemeenschap van chassidische joden. Ze voelt zich erg  ongelukkig in haar gearrangeerd huwelijk en heeft het moeilijk met het strakke keurslijf van haar gemeenschap. Ze besluit naar Berlijn te vluchten, haar moeder achterna. In Berlijn trekt ze op met een groep jonge muzikanten en besluit ze ook zelf haar muzikale droom na te jagen. Haar echtgenoot en diens neef volgen haar naar Berlijn en willen haar met alle macht terug meenemen naar New York. Het contrast tussen de beklemmende sfeer in de Joodse gemeenschap en de losse sfeer in Berlijn werkt uitstekend op het scherm. De acteurs spelen bijzonder goed, de vertolkingen zijn ingetogen en authentiek. Deze miniserie uit 2020, gebaseerd op het boek van Deborah Feldman, telt slechts vier afleveringen. Een prachtig verhaal over liefde, vrijheid en je weg zoeken in het leven.

Chernobyl (HBO)

Chernobyl is een vijfdelige miniserie over de kernramp van Tsjernobyl in 1986. In de eerste aflevering, waarin de ramp effectief plaatsvindt, spatten het ongeloof, de angst en de paniek van het scherm. Later neemt de serie wat gas terug en ligt de focus vooral op de gevolgen van de kernramp. Het tempo ligt traag, de makers nemen echt hun tijd om alle aspecten van de ramp te tonen aan de kijker. Een van de sterke punten van de serie is dat er meerdere invalshoeken aan bod komen. Je volgt de werknemers van de kerncentrale, de brandweermannen die meteen na de ontploffing ter plaatse komen, het medisch personeel, de reddingswerkers, de regeringsleiders en de wetenschappers die met oplossingen over de brug moeten komen. Ondanks het feit dat de acteurs Engels spreken in plaats van Russisch en de gebeurtenissen natuurlijk wel wat gedramatiseerd zijn, komt de serie erg geloofwaardig over.

Big Little Lies (HBO)

Big Little Lies was dan oorspronkelijk wel bedoeld als miniserie, maar na het grote succes van het zevendelige eerste seizoen kwam er uiteindelijk nog een tweede seizoen. In Big Little Lies volg je vijf gezinnen in Monterey (Californië). Hun leven in het idyllische kustplaatsje lijkt perfect, maar niets is wat het lijkt. Dat is meteen duidelijk in de eerste aflevering wanneer een moord voor heel wat deining zorgt. Daarna krijg je te zien wat er aan de moord voorafgaat. Uniek aan deze serie is dat er vijf vrouwelijke hoofdrolspelers in de spotlights staan en dat men taboes als huiselijk en seksueel geweld vanuit een vrouwelijke invalshoek benadert. De onderlinge verhoudingen tussen de vrouwen, maar ook de relaties met hun kinderen en (ex-)partners staan centraal. Met vijf schitterende actrices (Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern en Zoë Kravitz) kon het eigenlijk al niet mislopen. Ook de soundtrack is de moeite.

Geef een reactie

%d