De coronawandelingen | wandelen in Zuid-West-Vlaanderen

De coronawandelingen

In tijden van corona is wandelen de ideale activiteit om je gedachten te verzetten, je conditie op peil te houden, van het zonnetje te profiteren én je eigen streek beter te leren kennen. Tijdens de eerste twee maanden van de lockdown mocht je de wagen enkel gebruiken voor essentiële verplaatsingen. Wandelen in de omgeving van je woonplaats was dus de boodschap. En dat deed ik dan ook volop. Ik woon best wel in een mooie, groene omgeving en vond het fijn om nieuwe plekjes te ontdekken in mijn vertrouwde buurt. Toen de maatregelen versoepelden was het tijd om de horizonten te verruimen en iets verder te trekken. De coronawandelingen: enkele tips voor wie Zuid-West-Vlaanderen te voet wil ontdekken.

Twee Bekenwandelroute (12 km)

De Twee Bekenwandelroute is een wandeling van twaalf kilometer door Marke en Bissegem. Deze route loopt langs de Leie en door het natuurgebied Leiekant – ’t Schrijverke. Natuurpunt is de beheerder van dit prachtig stukje natuur, er staan enkele infoborden met heel wat uitleg over de fauna en flora. Uitrusten kan op het bankje aan het boekenruilkastje en het insectenhotel, vlakbij de Leie. Odelie en Kostba(a)r zijn twee toffe plekken in Marke om even te verpozen met een hapje en een drankje.

De coronawandelingen

Bouvriewandelroute (5,5 km)

De Bouvriewandelroute is een korte, lusvormige wandeling met het voormalige pompgebouw in Bossuit als startplaats. Eerst wandel je een kort stukje langs de Schelde. Wijk een klein beetje van de route af en check de kunstkerk in Bossuit, het open dak en de vloertekeningen creëren een erg bijzondere sfeer. Daarna ga je verder naar het kasteel van Bossuit, langs uitgestrekte velden en mooie hoeves tot aan de oude spoorwegbedding. Via het rustige jaagpad langs het kanaal wandel je terug naar het pompgebouw. Er is een bezoekerscentrum én cafetaria om even te bekomen van de wandeling.

Streuvelswandelroute (6,4 km)

Deze route start aan ‘Het Lijsternest‘ in Ingooigem, de voormalige woning en werkplek van schrijver Stijn Streuvels. Via lichtglooiende wegen stap je naar de Tiegemberg. Het Sint-Arnolduspark is de ideale stopplaats halfweg. Wandel langs de kapel, de vijvers en de rotsen, rust even op een bankje of geniet van een picknick (er is zelfs een picknickkast: bestel op voorhand je picknick en haal deze met een code uit de kast, poepsimpel). Via smalle, kronkelende wegels en rustige plattelandswegen wandel je terug naar het centrum van Ingooigem.  

Orveytwandelroute (7,7 km)

Eindigen doe ik met mijn favoriet, de Orveytwandelroute. De wandeling start aan de voormalige herberg ‘De Voerman’ in de Stationsstraat in Moen, een deelgemeente van Zwevegem. Er is een parking vlakbij. Eerst wandel je door de oude spoorwegbedding. Tussen 1869 en 1960 liep hier het treinspoor tussen Kortrijk en Ronse, nu is het een heerlijk woekerend natuurgebied. Het wandelpad is een onderdeel van de GR5A, de Wandelronde van Vlaanderen. Vervolgens ga je verder langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Aan de overkant van het kanaal kom je in het Orveytbos terecht, een verrassend stukje natuur. Via het beschermde Sint-Pietersbrugje en de sluis in Moen wandel je langs smalle tegelpaden terug naar het startpunt.

De coronawandelingen

Meer wandelinspiratie?
  • Routebeschrijvingen en kaartjes van deze en nog heel wat andere wandelingen in West-Vlaanderen vind je terug op de website van Westtoer.
  • In West-Vlaanderen liggen heel wat wandelparadijzen verborgen. Bedwing de kuitenbijters in Heuvelland of trek er te voet op uit tijdens een weekend aan zee.
  • Benieuw naar onze favoriete wandelroutes in West- en Oost-Vlaanderen? Je ontdekt ze hier.
  • Ga je liever wandelen in de stad? Ontdek dan 5 unieke streetart routes in België.

Geef een reactie

%d