La pura vida in Andalucia

La Pura Vida in Andalucia

La pura vida in Andalucia, dat is ten volle genieten van een puur en authentiek stukje Spanje. We verbleven in Casa Pura Vida, een stijlvol gerenoveerde hoeve in Villanueva de Algaidas, in het hart van Andalusië. Daar konden we volop genieten van de prachtige uitzichten, de rust bij het zwembad en de heerlijke Spaanse keuken. We bezochten de Moorse steden Granada, Sevilla, Córdoba en Málaga en lieten ons onderdompelen in de Zuid-Spaanse sfeer. Ontdek ons reisverhaal in deze blog.

Granada

Het Alhambra in Granada is een van de absolute hoogtepunten van de Moorse cultuur. De tuinen van het Alhambra zijn gratis te bezichtigen, maar voor de interessantste delen heb je een ticket nodig. Reserveer tijdig je ticket online en respecteer het gekozen tijdstip. In de Nasrid Paleizen zie je prachtige mozaïeken en andere geniale staaltjes van de islamitische kunst. Naast de paleizen zijn ook Generalife, het zomerpaleis, en de omringende tuinen zeker een bezoekje waard. Vanuit het Alhambra kan je te voet afdalen naar het centrum van Granada. Wandel door de oude Moorse wijk Albaicín, met haar smalle, schaduwrijke straatjes. In de Calle Calderia vind je heel wat Arabische winkeltjes en theehuizen, echt leuk om eens door te lopen. Vanuit het centrum neem je gemakkelijk de bus terug naar het Alhambra.

Albaicín – Granada
Ronda

Een bezoek aan Ronda staat garant voor mooie uitzichten op de omliggende bergen en valleien. De spectaculaire kloof El Tajo snijdt de stad in tweeën. Vanop de Puento Nuevo heb je het mooiste zicht op de kloof. In het historisch centrum van Ronda kuier je door de smalle straatjes. In het hoogseizoen kan het er wel druk zijn, Ronda is niet zo groot. Ook leuk is een bezoek aan Casa del Rey Moro (huis van de Moorse koning) met de hangende tuinen. Op een kwartiertje rijden van Ronda ligt de Cueva del Gato (Kattengrot), een paradijselijk natuurreservaat met grotten en een natuurlijk zwembad. Het water is extreem helder, maar ook extreem koud, zelfs in de zomer.

La Pura Vida in Andalucia
El Tajo – Ronda
Sevilla

Sevilla is een van de mooiste steden van Andalusië. Bezoek zeker het Alcázar, het Koninklijk Paleis van Sevilla. Om lange wachtrijen te vermijden koop je best je ticket op voorhand online. Persoonlijk vond ik het Alcázar minstens even mooi als het Alhambra. Ook hier zwerf je urenlang rond in de wondermooie gebouwen en dito tuinen. Maar Sevilla heeft nog zoveel veel meer te bieden. De Barrio de Santa Cruz is de Joodse wijk met sfeervolle, kronkelende straatjes en talloze tapasbars. Metropol Parasol is een moderne, houten constructie waar je geniet van een weids uitzicht op de stad. Vergeet ook Plaza de España niet, een schitterend plein in de vorm van een halve maan. Onder de gebouwen bewonder je de fraaie fresco’s die de verschillende Spaanse provincies voorstellen.

La pura vida in Andalucia
Plaza de España – Sevilla
Córdoba

In Córdoba staat een bijzonder gebouw. De Mezquita was tot in de 13e eeuw een moskee. Nu is het een kathedraal. De islamitische elementen zijn echter behouden, waardoor de Mezquita een unieke mix is van religies en bouwstijlen. Je wandelt er door een bos van zuilen en rood-witte bogen. De Judería, de oude Joodse wijk, is een labyrint van smalle straatjes met leuke winkeltjes. Lekker lunchen kan in Mercado Victoria, een overdekte gastronomische markt. In de verschillende kiosken vind je het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft, maar ook de internationale keuken komt ruimschoots aan bod.

Mezquita – Córdoba

Málaga

We parkeerden onze huurwagen in een ondergrondse parking vlakbij de haven van Málaga. De haven is best een fijne plek. We botsten meteen op El Artsenal, een modern kunstencentrum waar lokale kunstenaars de kans krijgen om hun werk tentoon te stellen. Er is een gezellige bar en er zijn regelmatig optredens. Als je van de haven naar het centrum wandelt, spring dan zeker binnen in de Mercado Atarazanas. Dit is een grote overdekte markthal met magnifieke glasramen. Er hangt een luidruchtig, mediterraan sfeertje en je vindt er groenten, fruit en andere etenswaren in alle mogelijke geuren en kleuren. Daarnaast heb je natuurlijk nog de klassiekers: de kathedraal, het Romeins theater, het Alcazaba (Moors fort) en het geboortehuis en standbeeld van Picasso.

La Pura Vida in Andalucia
Kathedraal – Málaga

Witte dorpjes

Beperk je in Andalusië niet tot de grote steden. Trek ook eens de natuur in of bezoek een van de witte dorpjes (pueblos blancos). Iznájar is zo’n typisch slaperig dorpje met smalle straatjes en witgekalkte gevels. Neem eerst een kijkje bij de Patio de las Comedias, een schattige binnenplaats met potten vol kleurrijke bloemen die de gevels sieren. Klim daarna helemaal naar boven tot aan het kasteel. Daar heb je een adembenemend mooi zicht op de omliggende heuvels én het meer van Iznájar, dat uitnodigt tot een verfrissende zwempartij. Mijas is vrij toeristisch. Het witte dorp ligt dan ook aan de Costa del Sol. Je geniet er van de prachtige uitzichten op de Middellandse Zee en vindt er souvenirwinkeltjes en gezellige eettentjes in overvloed.

Plaza de Toros – Mijas
Tapas & more

In Andalusië eet je bijna overal lekker en goedkoop. Zeker in Sevilla is er geen gebrek aan toffe tapasbars. Zoek naar de plekjes waar de locals rondhangen. Lunchen doen de Spanjaarden meestal tussen 13 en 14 uur, dineren rond 21 uur. Twee lekkere tips:

  • Arxiduna (Archidona): lekkere gerechten gepresenteerd als kunstwerkjes op een zeer schone locatie (Plaza Ochavada, een achthoekig plein in barokke stijl).
  • Batik (Málaga): genieten van de moderne Spaanse keuken vanop het dakterras van een hostel met zicht op het Alcazaba.
La pura vida in Andalucia
Casa Pura Vida – Villanueva de Algaidas
La pura vida in Andalucia praktisch

Ook nood aan een stevige portie pura vida in Andalucia? We boekten onze reis met Eliza was here. Alles was tot in de puntjes geregeld: vlucht, huurauto (inclusief allrisk verzekering) en verblijf (kamer met ontbijt). Eliza kiest voor kleinschalige vakantieadresjes, weg van de massa. Een aanrader! We reisden eind september en het was nog steeds erg warm, vooral in de steden (ongeveer 35 graden). Daarom vonden we zowel de ligging (op 700 meter hoogte, waardoor het ’s nachts voldoende afkoelde) als de faciliteiten (zwembad, kamers met airco) van Casa Pura Vida ideaal.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: