Historische roadtrip door Normandië

Een roadtrip door Normandië stond al een tijdje op onze bucketlist. Normandië is de ideale bestemming voor een korte vakantie, het is niet zo ver rijden en er zijn veel interessante bezienswaardigheden. Tijdens onze vijfdaagse trip gingen we op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog. We bezochten de mooiste kuststadjes, zochten naar verlaten stranden en aten fruits de mer. We bereisden het gebied tussen Étretat en Cherbourg en bleven vooral de kustlijn volgen. Een reis met alleen maar hoogtepunten.

Étretat

Étretat is een eerste leuke stopplaats tijdens een historische roadtrip langs de Normandische kust. Vroeger was dit een klein vissersdorp, nu haalt Étretat zijn inkomsten grotendeels uit het toerisme, met dank aan zijn hagelwitte krijtrotsen (Falaises). De beroemde olifant die met zijn slurf de zee kust staat garant voor mooie plaatjes. Verder is Étretat een druk bezocht, klein en charmant kustplaatsje waar we maar een klein uurtje rondhingen. Tip: parkeer je wagen buiten het centrum op één van de gratis parkings, na ongeveer een kwartier wandelen sta je aan de krijtrotsen.

Etretat

Honfleur

Via de Pont de Normandie bereik je het schilderachtige havenstadje Honfleur. Honfleur is vrij toeristisch, maar slaagt er ondanks de drukte toch in gezellig te blijven. In de pittoreske straatjes bewonder je de oude huizen die zo typisch zijn voor de streek. Bekende impressionistische schilders als Monet lieten zich inspireren door de charmes van Honfleur. Spring eens binnen in één van de talloze kunstgalerijen of originele winkeltjes. Of nestel je op een terras in de prachtige oude vissershaven (Vieux Bassin). Naast de haven is ook de houten Sint-Catharinakerk een belangrijke trekpleister, zowel de kerk als de klokkentoren zijn een bezoekje waard.

Honfleur

Cabourg

Cabourg is een elegante badstad waar je kan flaneren langs de strandboulevard of schelpen kan rapen op het zandstrand. Vanop het strand heb je het mooiste zicht op het Grand Hôtel, een monumentaal hotel uit de belle époque waar schrijver Marcel Proust een tijdje logeerde. Voor de liefhebbers van Proust: de fictieve badplaats ‘Balbec’ in À la recherche du temps perdu is volgens Wikipedia gebaseerd op Cabourg. Ook de promenade langs het strand draagt zijn naam.

Cabourg

Oorlog en vrede

Soms durft het wel eens regenen in Normandië. Op een regendag hoef je je echter niet te vervelen. Bezoek dan bijvoorbeeld het Mémorial de Caen, een imposant, modern museum gewijd aan oorlog, vrede en de bewogen geschiedenis van de 20ste eeuw. Het museum bestrijkt de periode van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het einde van de Koude Oorlog. Door de combinatie van licht, geluid, film en animatie loop je precies in een andere wereld rond. De persoonlijke getuigenissen grijpen echt naar de keel. Neem je tijd, voorzie toch zeker een halve dag, want je krijgt heel wat informatie én emotie te verwerken. Na je bezoek aan het museum is er nog de mogelijkheid om een ondergrondse bunker van het Duitse leger te bezichtigen. Als je maar één oorlogsmuseum wil of kan bezoeken, kies dan sowieso voor het Mémorial!

Mémorial de Caen

D-Day

Op 6 juni 1944 begonnen de geallieerden aan een grootschalig offensief om de Duitse troepen terug te dringen. Een autoroute langs de verschillende invasiestranden (wij bezochten vier van de vijf stranden) is een echte aanrader. Juno Beach is het strand waar de Canadese troepen aan land kwamen. Er is een bezoekerscentrum en er zijn verschillende monumenten opgericht. Vanuit Arromanches heb je een mooi zicht op Gold Beach, waar de Britse troepen landden. In zee zie je de kunstmatige Mulberry havens liggen. Even ten westen van Arromanches ligt de batterij van Longues-sur-Mer, een onderdeel van de Duitse Atlantik Wall. De kanonnen zijn goed bewaard gebleven en het desolate landschap draagt bij tot de aparte sfeer.

Longues-Sur-Mer

Omaha & Utah

Wat je zeker niet mag overslaan is het Normandy American Cemetery & Memorial, een bijzondere en aangrijpende plek in Colleville-sur-Mer. Op het kerkhof liggen 9.387 Amerikaanse soldaten begraven. Het is er oorverdovend stil. Ga vooraf binnen in het bezoekerscentrum, naast zeer informatief is het centrum ook een ontroerend eerbetoon aan de overleden soldaten. Iets verderop ligt Saint-Laurent-sur-Mer. Parkeer je wagen en bezoek Omaha Beach, nu een mooi, rustig stukje strand, maar in 1944 het decor voor de hevigste gevechten. Er staan verschillende monumenten die de bevrijding herdenken. Volgende tussenstop: Pointe du Hoc, een grote site bezaaid met bommenkraters en afgebakend door steile kliffen die onbevreesd de zee induiken. Het meest westelijke invasiestrand is Utah Beach, gelegen in Sainte-Marie du Mont. Ook hier zijn verschillende monumenten opgericht en is er een klein museum.

Normandy American Cemetery – Colleville-sur-Mer

Parachute

In Sainte-Mère-Église, vlakbij Utah Beach, bezochten we het Airborne Museum, gewijd aan de parachutisten van de 82e en 101e Airborne Division. Het museum ligt tegenover de kerktoren waaraan paratrooper John Steele met zijn parachute bleef hangen (ter ere van Steele hangt er nog steeds een parachute aan de toren). Het Airborne Museum bestaat uit verschillende ruimtes waar je onder meer aan boord kan gaan van een zweefvliegtuig en de strijd om Sainte-Mère-Église kan herbeleven vanuit het oogpunt van de soldaten. Heel spectaculair allemaal.

Sainte-Mère-Église

Ruige kusten

Cherbourg is de grootste stad van het schiereiland Cotentin, het is er vrij druk, veel mensen nemen hier de ferry naar Groot-Brittannië. Een schoonheidsprijs zal Cherbourg nooit winnen, maar voor ons was het de ideale uitvalsbasis om een onbekender stukje Normandië te ontdekken. Een autorit langs ruige kusten brengt je in Saint-Vaast-la-Hougue. Maak een wandeling rond de toren en vestingen van de bekende bouwmeester Vauban terwijl de zee rondom je wild tekeer gaat. In deze streek vind je nog echt verlaten stranden waar je op een mooie zomerdag in alle rust van zon en zee geniet. Barfleur is een oergezellig kustdorpje met een idyllisch vissershaventje. De ideale plek om even te verpozen op een terras met zicht op zee. Op de terugweg naar Cherbourg hielden we nog halt bij de vuurtoren van Gatteville, één van de hoogste van Frankrijk.

Barfleur

Ook naar Normandië?

Heb je zin gekregen in een historische roadtrip door Normandië? Vooral doen, maar lees eerst nog even deze tips:

  • Op Franse wegen moet je tol (péage) betalen. Op de Pont de Normandie betaal je anno 2020 5,50 euro voor de oversteek. Betalen kan gemakkelijk met je creditcard (ook cash is nog steeds mogelijk).
  • La Maison de Sylvie is een verzorgde, gastvrije bed & breakfast in Tourlaville, op drie kilometer van Cherbourg. Ideaal om een verrassend stukje Normandië te verkennen. Boeken kan via de courante boekingssites.
  • Proef lokale streekproducten zoals camembert, cider en al het lekkers dat de zee te bieden heeft. Ga naar Côté Resto in Honfleur voor de uitstekende zeevruchten en het gezellig terras met zicht op de Sint-Catharinakerk.
Honfleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: