Vijfdaagse roadtrip door Normandië

Normandië | Een roadtrip vol hoogtepunten

Een roadtrip door Normandië stond al een tijdje op onze bucketlist. Het Franse Normandië is de ideale bestemming voor een korte vakantie. Tijdens onze vijfdaagse roadtrip door Normandië gingen we op zoek naar de sporen van de Tweede Wereldoorlog. We bezochten de mooiste kuststadjes, zochten naar verlaten stranden en aten natuurlijk ook fruits de mer. We bereisden het gebied tussen Étretat en Cherbourg en bleven vooral de kustlijn volgen. Kortom, een reis om nooit meer te vergeten!

Étretat

Étretat is een eerste leuke stopplaats tijdens een roadtrip langs de Normandische kust. Vroeger was dit een klein vissersdorp, nu haalt Étretat zijn inkomsten grotendeels uit het toerisme, met dank aan zijn hagelwitte krijtrotsen of Falaises. De beroemde olifant die met zijn slurf de zee kust staat garant voor mooie plaatjes. Verder is Étretat een druk bezocht, klein en charmant kustplaatsje waar we maar een klein uurtje rondhingen. Tip: parkeer je wagen buiten het centrum op een van de gratis parkings. Na ongeveer een kwartier wandelen sta je aan de krijtrotsen.

Roadtrip door Normandië
Etretat

Honfleur

Via de Pont de Normandie bereik je het schilderachtige havenstadje Honfleur. Honfleur is vrij toeristisch, maar slaagt er ondanks de drukte toch in gezellig te blijven. In de pittoreske straatjes bewonder je de oude huizen die zo typisch zijn voor de streek. Bekende impressionistische schilders als Monet en Boudin lieten zich inspireren door de charmes van Honfleur. Spring eens binnen in een van de talloze kunstgalerijen of originele winkeltjes. Of nestel je op een terras in de prachtige oude vissershaven, de Vieux Bassin. Naast de haven is ook de houten Sint-Catharinakerk een belangrijke trekpleister. Zowel de kerk als de klokkentoren zijn een bezoekje waard.

Roadtrip door Normandië
Honfleur

Cabourg

Cabourg is een elegante badstad waar je flaneert langs de strandboulevard of schelpen raapt op het uitgestrekte zandstrand. Vanop het strand heb je het mooiste zicht op het Grand Hôtel, een monumentaal hotel uit de belle époque waar schrijver Marcel Proust een tijdje logeerde. Voor de liefhebbers van Proust: de fictieve badplaats ‘Balbec’ in À la recherche du temps perdu is gebaseerd op Cabourg. Ook de promenade langs het strand draagt zijn naam. Combineer je strandbezoek met een wandeling door het centrum van Cabourg en bewonder de vele statige villa’s en de mooi onderhouden tuinen en parken.

Roadtrip door Normandië
Cabourg

Oorlog en vrede

Het Mémorial de Caen is een imposant, modern museum gewijd aan oorlog, vrede en de bewogen geschiedenis van de 20ste eeuw. Het museum bestrijkt de periode van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het einde van de Koude Oorlog. Door de combinatie van licht, geluid, film en animatie is het net alsof je in een andere wereld rondloopt. De persoonlijke getuigenissen grijpen echt naar de keel. Neem je tijd voor een bezoek aan dit museum: voorzie toch zeker een halve dag, want je krijgt heel wat info én emoties te verwerken. Na je museumbezoek heb je nog de mogelijkheid om een ondergrondse bunker van het Duitse leger te bezichtigen. Als je slechts de tijd hebt om één oorlogsmuseum te bezoeken, kies dan sowieso voor het Mémorial!

Roadtrip door Normandië
Mémorial de Caen

D-Day

Op 6 juni 1944 begonnen de geallieerden aan een grootschalig offensief om de Duitse troepen terug te dringen. Een autoroute langs de verschillende invasiestranden (wij bezochten vier van de vijf stranden) is een must. Start je roadtrip in Juno Beach, het strand waar de Canadese troepen aan land kwamen. Er is een bezoekerscentrum en er zijn ook verschillende monumenten opgericht. Vanuit Arromanches heb je een mooi zicht op Gold Beach, waar de Britse troepen landden. In zee zie je de kunstmatige Mulberry havens liggen. Even ten westen van Arromanches ligt de batterij van Longues-sur-Mer, een onderdeel van de Duitse Atlantik Wall. De kanonnen zijn goed bewaard gebleven en het desolate landschap draagt bij tot de aparte sfeer.

Longues-Sur-Mer

Omaha & Utah

Tijdens je roadtrip door Normandië moet je sowieso even halt houden bij het Normandy American Cemetery & Memorial, een bijzondere en aangrijpende plek in Colleville-sur-Mer. Op het kerkhof liggen 9.387 Amerikaanse soldaten begraven. Het is er oorverdovend stil. Ga vooraf binnen in het bezoekerscentrum. Naast zeer informatief is het centrum ook een ontroerend eerbetoon aan de overleden soldaten. Iets verderop ligt Saint-Laurent-sur-Mer. Parkeer je wagen en bezoek Omaha Beach, nu een mooi, rustig stukje strand, maar in 1944 het decor voor de hevigste gevechten. Er staan verschillende monumenten die de bevrijding herdenken. Volgende tussenstop: Pointe du Hoc, een grote site bezaaid met bommenkraters, afgebakend door steile kliffen die onbevreesd de zee induiken. Tot slot kan je ook nog het meest westelijke invasiestrand bezoeken: Utah Beach, gelegen in Sainte-Marie du Mont. Ook hier zijn verschillende monumenten opgericht en is er een klein museum.

Roadtrip door Normandië
Normandy American Cemetery – Colleville-sur-Mer

Parachute

In Sainte-Mère-Église, vlakbij Utah Beach, bezochten we het Airborne Museum, gewijd aan de parachutisten van de 82e en 101e Airborne Division. Het museum ligt tegenover de kerktoren waaraan paratrooper John Steele met zijn parachute bleef hangen. Ter ere van Steele hangt er trouwens nog steeds een parachute aan de toren. Het Airborne Museum bestaat uit verschillende ruimtes. In een van die ruimtes ga je aan boord van een zweefvliegtuig en herbeleef je de strijd om Sainte-Mère-Église vanuit het oogpunt van de soldaten. Heel spectaculair allemaal!

Roadtrip door Normandië
Sainte-Mère-Église

Ruige kusten

Cherbourg is de grootste stad van het schiereiland Cotentin. Het is er vrij druk, want veel mensen nemen hier de ferry naar Groot-Brittannië. Een schoonheidsprijs zal Cherbourg nooit winnen, maar voor ons was het de ideale uitvalsbasis om een onbekender stukje Normandië te ontdekken. Een autorit langs ruige kusten brengt je in Saint-Vaast-la-Hougue. Maak een wandeling rond de toren en vestingen van de bekende bouwmeester Vauban terwijl de zee rondom je wild tekeer gaat. In deze streek vind je nog echt verlaten stranden waar je op een mooie zomerdag in alle rust van zon, zee en strand geniet. Barfleur is een oergezellig kustdorpje met een idyllisch vissershaventje. De ideale plek om even te verpozen op een terras met zicht op zee. Op de terugweg naar Cherbourg hielden we ook nog halt bij de vuurtoren van Gatteville, een van de hoogste vuurtorens van Frankrijk.

Barfleur

Roadtrip door Normandië praktisch

Ook zin in een roadtrip door Normandië? Vooral doen, maar lees eerst nog even onze tips:

  • Op Franse autosnelwegen moet je tol of péage betalen. De kosten verschillen per traject. Betalen kan ofwel contant ofwel met je creditcard.
  • Overnachtingstip voor Honfleur: La Lirencine. Deze kleine, sfeervolle B&B is rustig gelegen en ligt toch op wandelafstand van alle interessante plekken in Honfleur. Eigenaar Annick zorgt voor een gastvrije ontvangst. De kamers zijn origineel ingericht en het ontbijt is top.
  • Proef lokale streekproducten zoals camembert, cider en al het lekkers dat de zee te bieden heeft. Ga naar Côté Resto in Honfleur voor de uitstekende zeevruchten en het gezellig terras met zicht op de Sint-Catharinakerk. In Cherbourg is Le Plouc 2 een aanrader.
  • Meer tijd? Een roadtrip door Normandië kan je prima combineren met een citytrip naar Parijs.
Honfleur

Geef een reactie

%d